Sezon na dynię – PESTKI DYNI

pestki dyniW związku z tym, że ostatnio mamy jej pod dostatkiem, a także ze względu na to, że kusi nas swoimi walorami smakowymi jak i odżywczymi, postanowiłam się nią zająć… Zatem dziś przepis na… dynię? Nie do końca… Przedstawię Wam w jaki sposób można wykorzystać PESTKI DYNI. Ale najpierw może parę słów o ich właściwościach…

Pestki dyni są bogate w:

  • NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – zapobiegają one odkładaniu się „złego” cholesterolu (LDL), zatem przeciwdziałają miażdżycy
  • cynk – przyjaciel włosów i paznokci, wspomaga leczenie zmian skórnych
  • witaminę E – działa jak afrodyzjak
  • tryptofan – pomaga w leczeniu depresji i bezsenności
  • magnez – lekarstwo na stres, wspomaga układ nerwowy
  • błonnik – poprawia perystaltykę jelit oraz trawienie; daje poczucie sytości

Pestki z dyni po upieczeniu w piekarniku stanowią świetną pełnowartościową przekąskę, dzięki czemu mogą być alternatywą dla popcornu oraz innych przekąsek, które trafiają w nasze ręce – pełnych pustych kalorii oraz odkładającego się w najmniej pożądanych miejscach tłuszczyku. Dodatkowo, ich przygotowanie jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu. Uwielbiam przegryzać taką przekąskę przy dobrym filmie. Wy też koniecznie spróbujcie!!

Składniki:

  • dynia
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, oregano, curry

 

pestki dynipestki dynipestki dyni

Wybieramy pestki z dyni, oddzielamy je od miąższu.

pestki dyni

Płuczemy pod bieżącą wodą.

pestki dyni

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy równomiernie pestki dyni. Następnie polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy i mieszamy całość. Pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza do uzyskania złocistego koloru.

pestki dyni

Miłego „chrupania”! 🙂

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *