W związku z tym, że ostatnio mamy jej pod dostatkiem, a także ze względu na to, że kusi nas swoimi walorami smakowymi jak i odżywczymi, postanowiłam się nią zająć… Zatem dziś przepis na… dynię? Nie do końca… Przedstawię Wam w jaki sposób można wykorzystać PESTKI DYNI. Ale najpierw może parę słów o ich właściwościach…
Pestki dyni są bogate w:
- NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – zapobiegają one odkładaniu się „złego” cholesterolu (LDL), zatem przeciwdziałają miażdżycy
- cynk – przyjaciel włosów i paznokci, wspomaga leczenie zmian skórnych
- witaminę E – działa jak afrodyzjak
- tryptofan – pomaga w leczeniu depresji i bezsenności
- magnez – lekarstwo na stres, wspomaga układ nerwowy
- błonnik – poprawia perystaltykę jelit oraz trawienie; daje poczucie sytości
Pestki z dyni po upieczeniu w piekarniku stanowią świetną pełnowartościową przekąskę, dzięki czemu mogą być alternatywą dla popcornu oraz innych przekąsek, które trafiają w nasze ręce – pełnych pustych kalorii oraz odkładającego się w najmniej pożądanych miejscach tłuszczyku. Dodatkowo, ich przygotowanie jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu. Uwielbiam przegryzać taką przekąskę przy dobrym filmie. Wy też koniecznie spróbujcie!!
Składniki:
- dynia
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, oregano, curry
Wybieramy pestki z dyni, oddzielamy je od miąższu.
Płuczemy pod bieżącą wodą.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy równomiernie pestki dyni. Następnie polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy i mieszamy całość. Pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza do uzyskania złocistego koloru.
Miłego „chrupania”! 🙂