Jesienna SZARLOTKA

szarlotkaDziś mam dla Was coś na jesienne popołudnie, kiedy to pogoda nas nie rozpieszcza, a jesienna aura daje się we znaki. Zdrowa, domowa SZARLOTKA jest zdecydowanie najlepszym słodkim umilaczem, na który bez wyrzutów sumienia możemy sobie pozwolić. Uwielbiam delektować się świeżo upieczoną szarlotką popijając rozgrzewającą kawę (więcej o kawie tutaj), kiedy na zewnątrz pada deszcz, a jedynym marzeniem jest ciepły kocyk w połączeniu z dobrym filmem.

Dlaczego właśnie szarlotka?

Bo to ona najlepiej wpływa na nasz organizm, kiedy na zewnątrz temperatura jest coraz niższa a krajobraz prezentuje się niezbyt zachęcająco…

Cynamon, który do niej dodajemy jest prawdziwym skarbem – działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, a przede wszystkim rozgrzewa, pobudza, wspomaga ukrwienie – zatem poprawia naszą koncentrację. Dodatkowo jego zapach działa niezwykle odprężająco… Poza tym, wpływa on pozytywnie na przemianę materii.

Jabłka nie dość, że są niskokaloryczne, to dodatkowo są bogate w błonnik oraz witaminę C. Wspomagają perystaltykę jelit, a także obniżają poziom „złego” cholesterolu. Stare angielskie przysłowie mówi, że „jedno jabłko dziennie trzyma doktora z daleka”.

O właściwościach zdrowotnych płatków owsianych oraz jaglanych pisałam już wcześniej, jeżeli nie mieliście okazji przeczytać – zapraszam tutaj i tutaj.

O jogurcie naturalnym również znajdziecie osobny wpis tutaj.

Ziarenka z laski wanilii niepodważalnie stanowią „wisienkę na torcie” w naszej szarlotce – dodają charakterystycznego smaku, a dzięki zawartym w nich olejkom eterycznym nadają cudowny zapach.

Czy słodkie zawsze musi być niezdrowe? Jasne, że nie! 🙂

Składniki:

Spód:

  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 40 g masła (rozpuszczonego)
  • ok.1-2 łyżki płatków owsianych
  • łyżka ksylitolu
  • 2 żółtka (białka ubite na piankę nakładamy dopiero na ciasto)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 3 łyżki jogurtu naturalnego

Nadzienie:

  • ok. 1,5 kg słodkich jabłek – możecie użyć więcej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • laska wanilii/aromat waniliowy
  • opcjonalnie, jeżeli nadzienie będzie mało słodkie po przygotowaniu – można nieco osłodzić poprzez dodatek miodu

Dodatkowo warstwa między spodem a nadzieniem szarlotki:

  • 2 białka 
  • szczypta soli

Wierzch:

  • ok. 1/3 szklanki płatków owsianych
  • ok. 1/3 szklanki nasion słonecznika
  • łyżka masła (rozpuszczonego)

Sposób przygotowania:

szarlotka

Z podanych składników na spód wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt suche – odrobinę jogurtu. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

szarlotkaszarlotka

Jabłka obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.

szarlotka

Dusimy w wysokim garnku, często mieszając (przez ok. 30 min). Pod koniec dodajemy cynamon oraz ziarenka wanilii. Pozostawiamy do ostygnięcia.

szarlotka

Ciasto wyciągamy z lodówki i równomiernie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Nakładamy ubite białka i rozprowadzamy. 

Wykładamy uprażone jabłka, które następnie posypujemy mieszanką płatków, nasion słonecznika oraz masła, delikatnie dociskając łyżką.

szarlotka

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 45 min.

szarlotkaszarlotkaszarlotka

Mhmm…:)

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *