
Przepis na gofry, tym razem bez jajek. Co ciekawe, przepis powstał całkiem przypadkowo! Ze względu na brak jajek postanowiłam przygotować równie szybkie, proste gofry i wyszło! Są bardzo chrupiące i nie wiem nawet czy nie lepsze jak te w klasycznej wersji.
Klasyczne gofrym pojawiły się już na blogu, dla przypomnienia zostawiam link tutaj.
Tymczasem poniżej mam dla Was gofry w wersji bez jajek, a także bez dodatku cukru (jedynie naturalnie występujące cukry). Łapcie przepis!
Składniki (u mnie wyszło 7 sztuk):
- pełna szklanka mleka
- banan
- szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki tłuszczu (oleju rzepakowego czy też ewentualnie roztopionego masła)
- opcjonalnie (do podania): jogurt naturalny, brzoskwinia, płatki owsiane, miód pszczeli
Sposób przygotowania:
- Na początku rozdrabniamy w miseczce banana przy pomocy widelca.
- Dodajemy mleko i tłuszcz, mieszamy.
- Kolejno dodajemy składniki suche – mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy przy użyciu miksera bądź blendera czy też thermomixa.
- Nakładamy równomiernie na nagrzaną i lekko natłuszczoną gofrownicę, pieczemy do momentu uzyskania złocistego koloru.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu. Świetnie smakują polane jogurtem naturalnym, udekorowane brzoskwinią, płatkami oraz miodem.
*Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna | 124,1 kcal |
Tłuszcz | 2,6 g |
Węglowodany | 22 g |
Białko | 3,6 g |
Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać jak Wam smakują! 🙂
6 komentarzy
Można dodać mleko roślinne zamiast krowiego?
Jak najbardziej! 🙂
Są wspaniałe! Kiedy mąż mówi – zapisz przepis, są pyszne – to już coś znaczy 😅❤️
Jak miło mi to słyszeć 🥹 Cieszę się ogromnie i bardzo dziękuję za komentarz! ♥️
Super przepis! Córa się zajadała 🙂
Bardzo miło mi to słyszeć! ☺️