GOFRY bez jajek

gofry bez jajek

Przepis na gofry, tym razem bez jajek. Co ciekawe, przepis powstał całkiem przypadkowo! Ze względu na brak jajek postanowiłam przygotować równie szybkie, proste gofry i wyszło! Są bardzo chrupiące i nie wiem nawet czy nie lepsze jak te w klasycznej wersji.

Klasyczne gofrym pojawiły się już na blogu, dla przypomnienia zostawiam link tutaj.

Tymczasem poniżej mam dla Was gofry w wersji bez jajek, a także bez dodatku cukru (jedynie naturalnie występujące cukry). Łapcie przepis!


Składniki (u mnie wyszło 7 sztuk):

  • pełna szklanka mleka
  • banan
  • szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki tłuszczu (oleju rzepakowego czy też ewentualnie roztopionego masła)
  • opcjonalnie (do podania): jogurt naturalny, brzoskwinia, płatki owsiane, miód pszczeli

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozdrabniamy w miseczce banana przy pomocy widelca.
  2. Dodajemy mleko i tłuszcz, mieszamy.
  3. Kolejno dodajemy składniki suche – mąkę oraz proszek do pieczenia.
  4. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy przy użyciu miksera bądź blendera czy też thermomixa.
  5. Nakładamy równomiernie na nagrzaną i lekko natłuszczoną gofrownicę, pieczemy do momentu uzyskania złocistego koloru.
  6. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Świetnie smakują polane jogurtem naturalnym, udekorowane brzoskwinią, płatkami oraz miodem.

*Wartość odżywcza:

Wartość energetyczna124,1 kcal
Tłuszcz2,6 g
Węglowodany22 g
Białko3,6 g
*dla 1 gofra, bez dodatków

Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać jak Wam smakują! 🙂

Może Ci się również spodobać

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *